Magyar Falu Program – elnyert pályázat (sajtóközlemény)

„Érd el biztonságosabban! – Külterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztés Várbalog Községben”

PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: MFP-ÖTU/2020
PÁLYÁZAT CÍME: Érd el biztonságosabban! – Külterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztés Várbalog Községben
KIÍRÁS: Magyar Falu Program – Önkormányzati tulajdonban lévő út-, hídépítés/felújítás
című alprogram

PÁLYÁZATI HATÓSÁG: Miniszterelnökség (Támogató) – Magyar Államkincstár (Lebonyolító)
BEADVA: 2020. május 04.
IGÉNYELT TÁMOGATÁS: 14.402.993 Ft
ÖNRÉSZ: 0 Ft
STÁTUSZ: NYERT
EREDETILEG TERVEZETT PROJEKTKEZDÉS: 2020. 08. 03.
EREDETILEG TERVEZETT PROJEKTZÁRÁS: 2021. 08. 02.
TÉNYLEGES PROJEKTKEZDÉS: Nem ismert.
TÉNYLEGES PROJEKTZÁRÁS: Nem ismert.
Készítette: Várbalog Község Önkormányzata – Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal
További információk: Frank Anita polgármester (polgarmester@varbalog.hu), Németh Gergő munkaügyi ügyintéző (nemethg@janossomorja.hu)

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 14.402.993 Ft

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Várbalog Község Önkormányzata a Magyar Falu Program keretében meghirdetett „Önkormányzati tulajdonban lévő út, hídépítés/felújítás – 2020” alprogram MFP- ÖTU/2020 kódszámú” pályázati kiírásra benyújtott 3080626061 projektazonosító számon 14.402.993 Ft összegű támogatást nyert. Várbalog Község Önkormányzata kiemelt célként kezeli a falusi turizmus megvalósulását a Községben, mivel a település NATURA2000-es területekkel körül ölelt helyen fekszik, ez a legkézenfekvőbb kiemelkedési lehetősége településünknek. Projektjeink során szorosan együttműködünk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, valamint a helyi civil szervezetekkel. A falusi turizmus elindulásával, fellendülésével az alapvető szolgáltatások köre is bővülne, javulna azok hozzáférhetősége a településen belül is. Azonban mindezen célok eléréséhez elengedhetetlen előfeltétel a külterületi és belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztése.
Várbalog és Albertkázmérpuszta lakossága számára a pályázat megvalósulási helyei kiemelt szerepet töltenek be, hiszen a település lakosságának nagy része e – 0264, 0230 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú – közutakon közelíti meg a munkahelyét, oktatási intézményét jelentő településeket, vagy éri el a bevásárlóközpontokat, szolgáltatókat, egészségügyi szakellátásokat, rokonait, rövidebb úton, nagy járműforgalmú főutaktól távol.
Várbalog a Mosonszolnoki egyházközséghez tartozik, közös plébános látja el a hitéleti feladatokat, így a plébános úr munkáját is megkönnyítené egy jól járható portalanított útszakasz. Továbbá e beruházás kedvez a főút forgalmában önmagukat biztonságban nem
érzőknek is. E közutak kavics-és kőzúzalékkal történő stabilizálása valósul meg. Megoldva ezzel a korábban folyamatosan jelentkező közlekedési veszélyforrásokat, akadályokat, különösen a közutak esőzés utáni nehéz használatát, vízlefolyási, vízelvezetési problémákat, stabilitás hiányosságait. A részletes műszaki tartalmat a tervezői leirat tartalmazza. Mind ezek által növekedhetne a település közlekedésbiztonsága, illetve életminősége is javulna, ami kiemelten fontos a község minden lakosa számára. Évek óta húzódó probléma, aminek megoldása továbbá segítené a fiatalok megtartását településünkön, valamint további fiatalok letelepedési szándékát is növelhetné.

Hangsúlyos továbbá, hogy Várbalog Község Önkormányzat az alacsony adóerőképességű települések közé tartozik Győr-Moson-Sopron Megyében. Saját bevételeiből egyes egyéb lakosságot szolgáló fejlesztésekről lemondva tudná megvalósítani közlekedéshálózati
fejlesztéseit. Egy projektből származó fejlesztés fenntartása már jelentősen kevesebb költséget, ráfordítást jelent az önkormányzat számára.
A projekt továbbá kiemelkedő arra tekintettel is, hogy több térségi település – például: Mosonszolnok, Mosonmagyaróvár, Újrónafő, Hegyeshalom – számára is biztonságosabban elérhetővé válik Várbalog Község, nem csak saját polgárai számára. Mintegy a turisztikai célkitűzésekhez is így hozzájárulva. Továbbá a projekt csatlakozhat a Magyar Állam nevében eljáró, NIF Zrt. útfelújítási programjához is Várbalog Község területén.
A célkitűzéseink továbbá a környezettudatosságot is képviselik, hiszen alsóbbrendű térségi utak felújítása sokkal kevesebb környezetterhelési kérdést vetnek fel. A csatlakozó út felújítása, minőségváltása miatt sokkal kevesebb jövőbeni szervízigény fog jelentkezni a gépjárműtulajdonosok részéről, így közvetve kímélve a környezetet. Továbbá lerövidül a  Jánossomorján keresztül Mosonmagyaróvárt megközelítő gépjárművek száma, ezáltal a kerülőútszakaszon csökken a környezeti terhelés. A pályázat a jelenlegi út területét veszi
igénybe, így nem valósul meg területelvonás, környezeti terhelés. Az – akár minimumkövetelményként is számontartható – út menti zajvédő erdősáv pedig jelen van a felújítandó közutak mentén, így a zaj- és légszennyezettség terheléstől való védelem is megvalósul. A projekt megvalósítása során a jövendő kivitelező számára pedig követelményként kerül előírásra a környezet-és természetvédelem megvalósítása.
A projekt a Magyar Falu Program keretében valósul meg.

További információ Frank Anita polgármestertől kérhető a polgarmester@varbalog.hu e-mail címen, illetve a (96) 226-035 telefonszámon.

Várbalog Község Önkormányzata

Next Post

Meghívó közmeghallgatásra

csü szept 3 , 2020
Várbalog Község Önkormányzata Polgármesterétől 9243 Várbalog, Fő utca 01. Tel: 96/226-035 Fax: 96/226-035 E-mail: hivatal@janossomorja.hu MEGHÍVÓ Értesítem, hogy Várbalog Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2020. szeptember 14-én (hétfőn) 17 órakor közmeghallgatást tart az önkormányzat tanácskozó termében, melyre ezúton tisztelettel meghívom.   Napirendi pontok: 1. Beszámoló az önkormányzat 2019. évi költségvetésének végrehajtásáról 2. […]